Menu
Ηλεία: 27χρονη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με χλωρίνη

Ηλεία: 27χρονη αποπειράθη…

Τέλος στη ζωή της επ...

S.O.S εκπέμπει το Κοινωνικό Φροντιστήριο Πύργου!

S.O.S εκπέμπει το Κοινωνι…

Ανοιχτό κάλεσμα σε...

Αμαλιάδα: Στρατιωτικός αρνήθηκε έλεγχο αλκοτέστ και κατηγόρησε τους τροχονόμους πως τον έκλεψαν

Αμαλιάδα: Στρατιωτικός αρ…

Απίστευτο κι όμως αλ...

(Ηχητικό) «Η κυβέρνηση θέτει σε ομηρία περίπου δύο εκατομμύρια καταναλωτές προς όφελος του νέου ιδιώτη ιδιοκτήτη της “μικρής ΔΕΗ”»

(Ηχητικό) «Η κυβέρνηση θέ…

Ακούστε το ηχητικό ...

Ο νέος αντιδήμαρχος

Ο νέος αντιδήμαρχος

Σύμφωνα με όλες τι...

Παράταση στις συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Παράταση στις συμβάσεις τ…

Την παράταση μέχρι...

Νεκρός ανασύρθηκε ο άνδρας που παρασύρθηκε από συρμό

Νεκρός ανασύρθηκε ο άνδρα…

Ολοκληρώθηκε από του...

Πρωτοβουλίες  Γαβρίλη

Πρωτοβουλίες Γαβρίλη

Πρωτοβουλίες όμως ...

Τα σκουπίδια δεν είναι αυτό που νομίζουμε

Τα σκουπίδια δεν είναι αυ…

Αν οι πολίτες έπαι...

Τι ζητούν από τον Λοβέρδο 17 "γαλάζιοι" βουλευτές- Κοντογιάννης και  Μαρίνος από την  Ηλείας

Τι ζητούν από τον Λοβέρδο…

Να δοθεί  δυνατότη...

ΓΣΕΒΕΕ: Σε οριακό σημείο οι ΜμΕ - Απώλειες 700.000 θέσεων εργασίας και «λουκέτο» σε 250.000 επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης

ΓΣΕΒΕΕ: Σε οριακό σημείο …

«Σε οριακό σημείο ...

 Ρε πούλα τη γίδα!

Ρε πούλα τη γίδα!

Γράφει η Ελένη Παπ...

Εκκενώθηκε χωριό στη Μάνη-Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά

Εκκενώθηκε χωριό στη Μάνη…

Σε εξέλιξη βρίσκετ...

Προσφορά από την «Πρωϊνή»-Συγκεντρώστε κουπόνια!

Προσφορά από την «Πρωϊνή»…

Προσφορά βιβλίο μα...

 Πύργος: 29χρονος χαροπαλεύει μετά από εκτροπή δικύκλου

Πύργος: 29χρονος χαροπαλ…

Σοβαρά τραυματισμένο...

"70% μειώθηκε ο τουρισμός στις λουτροπόλεις χωρίς το επίδομα"

"70% μειώθηκε ο τουρ…

Μεγάλη μείωση, της...

Prev Next
A+ A A-

Έφη Σαλτάρη: Η συγκυβέρνηση αποδομεί το εναπομείναντα κοινωνικό κράτος

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Η συγκυβέρνηση μειώνει τα εισοδηματικά κριτήρια για τους παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς, απαξιώνει το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και συνεχίζει συνολικά την αποδόμηση του εναπομείναντος κοινωνικό κράτους.

 

Στις 20/06/2014 ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση προς τρία αρμόδια υπουργεία ζητώντας να ενημερωθούμε εάν έχει υλοποιηθεί η μεταφορά και η συνέχιση της χρηματοδότησης στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να μην επιβληθεί μηνιαία εισφορά όπως αναφερόταν σε δημοσιεύματα.

 Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα παιδικών σταθμών του ΕΣΠΑ και οι μητέρες εργαζόμενες του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ, καθώς και οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. αλλά και να επανέλθει το εισοδηματικό κριτήριο στις 40.000 €. Τέλος ζητούσαμε να ενημερωθούμε για το ποιο είναι το συνολικό ποσό που χορηγείται για την περίοδο 2014-2015 για τη δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και για το εάν θα εκχωρηθεί η αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας στις Περιφέρειες.

Ο νέος Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος Γεώργιος δεν μας έχει απαντήσει αλλά έπραξε αυτό που συνηθίζουν οι πολιτικοί παράγοντες της μνημονιακής – μιντιακής δημοκρατίας, δηλαδή παραχώρησε συνέντευξη στις 27/06/2014 σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή πανελλαδικής εμβέλειας.

Στη συνέντευξη ανέφερε ότι «δεν θα πληρώσει κανείς καθώς εξασφαλίστηκε ένα ποσό με ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας» και συνέχισε λέγοντας «ότι με μια εμπροσθοβαρή απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο εξασφαλίσθηκαν 122 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο και υπάρχει δέσμευση από το  Υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα διατεθεί ένα ακόμη κονδύλι ύψους 40 εκατομμύρια ευρώ από τις Δημόσιες Επενδύσεις από το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς και υπάρχει η πρόβλεψη για τη συμπλήρωση με ένα μικρό ποσό ακόμη από τον Προϋπολογισμό λίγο αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι εφέτος εκτιμούμε ότι οι παιδικοί σταθμοί θα πάρουν τον ίδιο αριθμό παιδιών χωρίς να πληρώσουν τίποτε.»

Από την παραπάνω δήλωση του κ. Υφυπουργού Εσωτερικών προκύπτει η έλλειψη οποιουδήποτε σοβαρού σχεδιασμού όλο το προηγούμενο διάστημα για την εξασφάλιση πόρων. Επίσης ότι αυτή τη στιγμή είναι εξασφαλισμένα μόνο τα 122 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν επαρκούν, και ότι δεσμεύονται χρήματα σήμερα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία θα δημιουργήσουν αντίστοιχα χρηματοδοτικά κενά του χρόνου. Ακόμη δεν δεσμεύτηκε ότι θα εγγραφεί ο ίδιος αριθμός παιδιών με πέρσι που ήταν και πάλι αρκετά μικρότερος από τις αιτήσεις που έγιναν καθώς είπε ότι το «εκτιμούμε αυτό».

Στη συνέχεια δήλωσε ότι «τα εισοδηματικά κριτήρια από 30.000 € που προέρχονταν από τη φορολογική δήλωση του 2011 θα υποχωρήσουν εφέτος στις 26.000 ή 24.000 € με βάση τη φορολογική δήλωση του 2013». Αυτό το αιτιολόγησε λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει το εισοδηματικό κριτήριο γιατί όπως είναι γνωστό τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 98% του πληθυσμού. Ο Υφυπουργός λοιπόν παραδέχεται ότι το Success Story έχει μειώσει τα εισοδήματα στο σύνολο των μισθωτών της χώρας κατά τουλάχιστον 20% τα τελευταία 2 έτη αλλά όσοι δεν έχασαν τα εισοδήματα τους κατά 20% τιμωρούνται και θα πρέπει να καταβάλουν ένα σχεδόν μισθό για να πάνε τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η απόλυτη λογική του παραλόγου διαπνέει τη μνημονιακή συγκυβέρνηση σε κάθε απόφασή της.

Ο κ. Υφυπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι κάθε χρόνο και ότι του χρόνου η χρηματοδότηση θα είναι μικρότερη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προμηνύοντας ουσιαστικά την τυπική επιβολή τροφείων για τη νέα χρονιά, ενώ προέβη σε μία προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελία ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού του χρόνου.

Όταν ρωτήθηκε από τον κεντρικό παρουσιαστή της εκπομπής για το πού πήγαν τα χρήματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και τα περιουσιακά του στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να πάνε και για αυτές τις περιπτώσεις, δεν είχε να απαντήσει απολύτως τίποτα. Θυμίζουμε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη καταθέσαμε στις 24/06/2014 σχετική ερώτηση για την ανάγκη επανασύστασης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι είναι τραγικό σε μία χώρα φτωχοποιημένη με έντονο δημογραφικό πρόβλημα να προωθούνται ανάλογες πολιτικές και ότι με μαζικούς κοινωνικούς-δημοκρατικούς αγώνες μπορούμε να τις ανατρέψουμε.

Ο κ. Υφυπουργός δεν είχε να πει απολύτως τίποτα για τη στήριξη και λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο από πέρσι χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και αρκέστηκε να πει αυτό που είχε δηλώσει και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή να φτιάξουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Επομένως εάν θέλουν να κρατήσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι οφείλουν να ανοίξουν μπλοκάκια και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για να παίρνουν εργολαβικά τα έργα. Η απόλυτη ειρωνεία και ο εμπαιγμός απέναντι σε χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αντίληψης που διέπει τη μνημονιακή διαχείριση.

Σημειώνεται ότι για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο σημαντικό Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και για την ανάγκη στήριξης και επέκτασης αυτού μετά τις 30/09/2014 που λήγει η διάρκεια λειτουργίας του, κατατέθηκε ερώτηση από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και Δημήτρη Στρατούλη.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα