Menu
O Λαυρέντης Μαχαιρίτσας την Τρίτη 25 Μάρτη στο ARTE CAFÉ στο Κατάκολο

O Λαυρέντης Μαχαιρίτσας τ…

Την Τρίτη 25 Μάρτη σ...

Ξεκινά  την Παρασκευή πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας   30-66 ετών

Ξεκινά την Παρασκευή πρό…

Ξεκινά στις 21-3-2...

ΕΛΓΑ:  Αποζημιώσεις 450.000 ευρώ σε Ηλείους αγρότες

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 450.0…

Το ποσόν των 45000...

Ιεράπετρα : 3 νεκροί σε οικογενειακή τραγωδία

Ιεράπετρα : 3 νεκροί σε ο…

Τρεις νεκροί είναι ο...

Με επιτυχία ο χορός των προπονητών

Με επιτυχία ο χορός των π…

Απολύτως επιτυχημέ...

Κίνδυνος - θάνατος

Κίνδυνος - θάνατος

Μετά από μια μικρή...

Τζίπ καρφώθηκε σε ελιά στην Πατρών - Πύργου

Τζίπ καρφώθηκε σε ελιά στ…

Τροχαίο ατύχημα σημε...

Κώστας Σκουτέρης - Γιώργος Μπούρας: Παράγουν τέχνη, στο δρόμο…

Κώστας Σκουτέρης - Γιώργο…

  Οι «γκραφιτάδες» ...

Γ. Σεφερλής: Τι παλεύουμε  για το Δήμο του Πύργου

Γ. Σεφερλής: Τι παλεύουμε…

Δημοσιεύουμε σήμερ...

 Η αναμονή … σκοτώνει

Η αναμονή … σκοτώνει

Κλειστά χαρτιά εξακο...

Ερώτηση Μαρίνου στη Βουλή για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ

Ερώτηση Μαρίνου στη Βουλή…

 Να επιλυθούν τα προ...

Μήλον της Έριδος

Μήλον της Έριδος

Μήλον της Έριδος απο...

Αυτοκτόνησε 24χρονη στην Καλιρρόη Μεσσηνίας! Bρέθηκε κρεμασμένη από τους δικούς της

Αυτοκτόνησε 24χρονη στην …

Την αναζητούσαν από ...

ΑΣΕΠ: Οι τελικοί πίνακες κατάταξης των Δημοτικών Αστυνομικών

ΑΣΕΠ: Οι τελικοί πίνακες …

Στο πλαίσιο της δι...

Β. Χατζηλάμπρου: Ανεργία και φτώχια οι μεγάλες  πληγές  της Ηλείας

Β. Χατζηλάμπρου: Ανεργία …

Συνέντευξη  Β. Χατ...

Τελευταίο πλήγμα;

Τελευταίο πλήγμα;

Δύσκολη βδομάδα -αυτ...

Prev Next
A+ A A-

Πάρκο Ξυστρή: Τέλος του 2014 παραδίδεται το «Πάρκο της Γης»

Ικανοποίηση Κατσιφάρα- Παρασκευόπουλου για την πορεία των εργασιών στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή

Προσπάθειες ένταξης στο πρόγραμμα Jessica της αναβάθμισης και του βιομηχανικού μέρους του εργοστασίου

Τέλος του 2014, ο Πύργος θα έχει αποκτήσει το δικό του Θεματικό Πάρκο, το «Πάρκο της Γης». Έναν χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας που ήδη διαμορφώνεται στην έκταση των 39 στρεμμάτων της πρώην ελαιουργίας Ξυστρή, που αποκτήθηκε το 2008 από το Δήμο Πύργου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3,2 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, τον Δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο και τον αντιδήμαρχο Βασίλη Παναγόπουλο και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Παναγιώτη Πλατανιά, επιθεώρησαν χθες τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίηση τους για την πορεία τους.

«Οι αστικές αναπλάσεις του Δήμου Πύργου προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Η επιλογή για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση του πρώην εργοστασίου που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον Πύργο και την οικονομία του» επισήμανε ο κ. Κατσιφάρας και αναφέρθηκε λεπτομερώς στις νέες λειτουργίες που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου αστικής ανάπλασης. «Στεγασμένη λαϊκή αγορά η οποία σε συνδυασμό με τον τουρισμό του Κατακόλου μπορεί να προσθέσει στην τοπική οικονομία, παιδική χαρά για τα παιδιά και τις μητέρες της περιοχής, εκθεσιακός χώρος για τη φιλοξενία εκθέσεων, ημερίδων και συναυλιών. Ένα πάρκο, που έρχεται να εμπλουτίσει τον Πύργο σε πράσινο. Στο επόμενο στάδιο στοχεύουμε στην ένταξη και του βιομηχανικού μέρους του παλιού εργοστασίου στο πρόγραμμα Jessica.  Προσωπικά, είμαι πολύ ευχαριστημένος με την εξέλιξη της παρέμβασης αυτής καθώς η πολιτική της Περιφέρειας δικαιώνεται. Πήραμε ένα πολιτικό ρίσκο, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε δήμο της περιφέρειας να υλοποιήσει το δικό του όραμα. Και το καταφέραμε. Αυτή η διαφοροποίηση της πολιτικής μας, έδωσε μια άλλη προοπτική στην περιφέρεια, μια προοπτική σε όλους τους καλλικρατικούς δήμους, να έχουν όνειρο, να έχουν σχέδιο και να το υλοποιούν!».

Επιπλέον, ο κ. Κατσιφάρας επισήμανε ότι στις προσπάθειες τους είναι και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατακόλου- Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας, με στόχο να δοθεί νέα ανάπτυξη στην οικονομία με βάση την κρουαζιέρα.

 

«Δικαιώθηκαν τα όνειρα και οι αγώνες μας»

Την απόλυτη ικανοποίηση του, εξέφρασε ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι τα όνειρα και οι αγώνες της δημοτικής αρχής δικαιώνονται. «Στο πρόγραμμα μας για τις εκλογές του 2006, είχαμε συμπεριλάβει την αγορά της έκτασης Ξυστρή και την ανάπλαση της. Δε το πίστευαν πολλοί. Δουλέψαμε με πείσμα και υπομονή. Καταφέραμε το 2008 να αποκτήσουμε αυτό το χώρο των 34 στρεμμάτων, και στη συνέχεια τα χρόνια που πέρασαν τα αφιερώσαμε με πείσμα και υπομονή στην εκπόνηση μελετών και στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Το έργο ήδη εξελίσσεται, αναφέρθηκαν ήδη οι παράμετροι του έργου και μέχρι το τέλος 2014 θα έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει εντελώς το τοπίο του Πύργου, την καθημερινή ζωή όχι μόνο στο βόρειο τόξο αλλά σε όλη την πόλη. 34στρ για πρώτη φορά από τότε που υπάρχει Πύργος, αποκτώνται στο σχέδιο πόλης του Πύργου. Εδώ θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες η λαϊκή δημοτική αγορά, στεγασμένος χώρος αλλά και με λειτουργία που θα προσβλέπει στην προσέγγιση τουριστών από το Κατάκολο. Παράλληλα δημιουργείται ένα κτίριο 1000τμ με σκοπό τη φιλοξενία εκδηλώσεων, συναυλιών, εκθέσεων αγροτικών προϊόντων και όχι μόνο. Είναι κάτι που λείπει από τον Πύργο. Η παιδική χαρά και το πάρκο θα αναδείξουν όλη  αυτή την περιοχή σε ένα μεγάλο θεματικό πάρκο, το πάρκο της γης, αφιερωμένο στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό εμπόριο».

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε για την «καρδιά» του βιομηχανικού συγκροτήματος το οποίο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο και προορίζεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα Jessica προκειμένου στους χώρους του να αναπτυχθούν εστιατόρια, μπαρ, Μουσείο Μεσογειακής Διατροφής και χώροι ψυχαγωγίας. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια παρέμβαση που κυριολεκτικά αλλάζει τον Πύργο αν συμπεριληφθεί και ο πράσινος περίπατος που καταλήγει στην Αγίου Γεωργίου. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κατσιφάρα γιατί από την πρώτη στιγμή με τις υπηρεσίες του, αξιολόγησαν το όραμα μας και βοήθησαν να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και να το υλοποιήσουμε».

Καταλήγοντας ο κ. Παρασκευόπουλος προέτρεψε τους Πυργιώτες να επισκεφθούν το χώρο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ελάχιστοι γνωρίζουν αυτό που συντελείτε. «Μπορεί να πει κανείς ότι είχαμε έλλειμμα στην επικοινωνία μας. Ναι, γιατί μας ένοιαζε το έργο μας. Τους καλώ λοιπόν να έρθουν και να επισκεφθούν τώρα το έργο αυτό και την εξέλιξη του».

 

Οι παρεμβάσεις

Στις εργασίες που εκτελούνται αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «Δόξα» κ. Βασίλης Παναγούλιας τονίζοντας ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος και συγκεκριμένα έως το τέλος του έτους. «Μέχρι στιγμής, έχουν εκτελεστεί τα έργα υποδομής και μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα γίνει η ασφαλτόστρωση και η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βασίλης  Παναγόπουλος, υπενθύμισε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες της πράσινης διαδρομής, που περιλαμβάνουν την ανάπλαση των οδών Χαριλάου και Υψηλάντου προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ και τη υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για την διάνοιξη της οδού Χαριλάου ώστε να υπάρξει διαμπερής κίνησης από την οδό Πατρών στην οδό Αγίου Γεωργίου, διευκολύνοντας έτσι την αποφόρτιση της κυκλοφορίας. «Είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά ώστε σύντομα αυτά τα σημαντικά έργα να έχουν παραδοθεί στους συμπολίτες μας».

Κική Κολοβέρου

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα