Menu
"Μέτωπο" για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

"Μέτωπο" για τα…

Την αντίθεση τους,...

Χρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών της Ηλείας από το Υπουργείο Εσωτερικών

Χρηματοδότηση Σχολικών Επ…

Του Αθανάσιου Κατσίμ...

«Δεν αντέχουμε άλλο»!

«Δεν αντέχουμε άλλο»!

Τα «τσουχτερά» πρό...

Λαέ της Λιλιπούπολης

Λαέ της Λιλιπούπολης

      «Λαέ της ...

 Από γιατρό σε γιατρό…

Από γιατρό σε γιατρό…

Αναγκασμένοι να τρέχ...

Υπό αποσύνθεση...

Υπό αποσύνθεση...

  Tου Στάθης στον...

Οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ: Έκοψαν πίτα, μίλησαν για τα προβλήματα του κλάδου τους

Οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ: Έ…

Οι εργαζόμενοι στο...

6η Αιμοδοσία Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών:Η επόμενη μέρα.

6η Αιμοδοσία Δικτύου Αφύπ…

Πραγματοποιήθηκε χθε...

Βασίλης Δημόπουλος: «Το Νοσοκομείο Πύργου, πρέπει και θα γίνει ο πυρήνας παροχής υγείας της Ηλείας»

Βασίλης Δημόπουλος: «Το Ν…

 Εντοπίζει προβλήμ...

Χρυσάφι το λάδι!

Χρυσάφι το λάδι!

Κατάστημα των Βρυξελ...

Πανηλειακός: Νέος θρίαμβος της Γυναικείας ομάδας

Πανηλειακός: Νέος θρίαμβο…

Για το πρωτάθλημα ...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού σε ισχύ- Bροχές, καταιγίδες και χιόνια

Έκτακτο δελτίο επιδείνωση…

Που θα χτυπήσουν τα ...

Εφημερεύει;

Εφημερεύει;

Η φωτογραφία ανέβη...

Συνάντηση με το… «χάος»

Συνάντηση με το… «χάος»

Αντιμέτωπος με άλυτο...

Γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας

Γενική συνέλευση του Ιατρ…

 Γενική συνέλευση ...

Prev Next
A+ A A-

Πρωτοδικείο Πύργου: Μέχρι και τέσσερα χρόνια στο «περίμενε» για μια απλή δίκη!

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Χιλιάδες οι υποθέσεις που δεν έχουν ακόμη προσδιορισμένη δικάσιμο

Οξύτατο το πρόβλημα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου

Σε μερικές χιλιάδες ανέρχονται οι προς εκδίκασιν υποθέσεις στα δικαστήρια της Ηλείας καθώς βρίσκονται στοιβαγμένες στην αναμονή για χρόνια, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει με νόμους, συγχωνεύσεις και μεταφορές αρμοδιοτήτων στον χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ώστε αυτή να αποκτήσει περισσότερη ευελιξία.

Ανάλογα με το είδος του δικαστηρίου, μια υπόθεση μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να φτάσει να εκδικαστεί στην αίθουσα! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στο διάστημα που προαναφέραμε ο προσφεύγων θα λάβει την απόφαση του δικαστηρίου, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο χρόνος των αναβολών, πρακτική που σχεδόν έχει παγιωθεί στο όλο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η Ελλάδα να παραμένει μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που μας έχει κοστίσει σε καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και «τσουχτερά» πρόστιμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα διοικητικά πρωτοδικεία, τα οποία χειρίζονται υποθέσεις προσφυγών κατά διοικητικών πράξεων, αλλά και αγωγές κατά του Δημοσίου ή διαφόρων ΝΠΔΔ. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου, το οποίο καλύπτει επίσης την Αμαλιάδα και τη Ζάκυνθο, οι απροσδιόριστες υποθέσεις έχουν ξεπεράσει τις τρεις χιλιάδες!

Διοικητικά κενά η κύρια αιτία…

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην «Πρωινή» η πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πύργου, Ελένη Μαργαρίτη, ο μέσος χρόνος που απαιτείται για μια υπόθεση μέχρι να φτάσει στη δίκη έχει φτάσει τα τέσσερα χρόνια, ενώ ο χρόνος αυτός μειώνεται λίγο για τις φορολογικές υποθέσεις.  Ίσως τα πράγματα να ήταν σαφώς καλύτερα αν το Δημόσιο είχε περισσότερη λειτουργικότητα. Όπως εξηγεί η κα Μαργαρίτη, «ακόμη και σε όποιες περιπτώσεις προβλέπεται η διοικητική επίλυση της διαφοράς, ο πολίτης έρχεται στο δικαστήριο, γιατί αυτή η διαδικασία είναι ουσιαστικά τυπική. Ουδέποτε έχει δικαιωθεί μετά την έκδοση μιας διοικητικής πράξης, αν απευθυνθεί στο διοικητικό όργανο, για την διοικητική επίλυση της διαφοράς. Όταν λοιπόν η απάντηση παραμένει αρνητική, αναγκάζεται να έρθει στο δικαστήριο. Υπάρχει κι αυτή η τυπικότητα του Ελληνικού Δημοσίου όπου συνήθως εμμένουν στις αρχικές αποφάσεις».

Η κα Μαργαρίτη τονίζει ότι κατατίθεται μεγάλη πληθώρα δικογράφων και τα δικαστήρια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ελλείψει προσωπικού, διοικητικού και δικαστικού. «Από πλευράς Δημοσίου επίσης ασκούνται εφέσεις και επί υποθέσεων που έχουν επιλυθεί και παρ’ όλα αυτά για να μεταθέσει την ημερομηνία καταβολής της όποιας αξίωσης, ασκεί ένδικα μέσα. Υποθέσεις μεταφέρονται από τριμελή σε μονομελή, από εφετεία σε πρωτοδικεία, κάτι όμως που προς το παρόν δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα», συμπληρώνει η κα Μαργαρίτη.

Ποινικά: Δικάζουν τώρα υποθέσεις του 2007!

Στις ποινικές υποθέσεις του Πρωτοδικείου Πύργου υπάρχει ανάλογη καθυστέρηση, καθώς αυτή την περίοδο δικάζονται υποθέσεις με χρόνο τέλεσης το 2007! Αυτό βέβαια δεν δίνει μια ασφαλή εικόνα για τον πραγματικό χρόνο καθυστέρησης, διότι σε πολλές περιπτώσεις η μήνυση μπορεί να έχει υποβληθεί αρκετά αργότερα από το χρονικό σημείο τέλεσης του αδικήματος. Για τον όγκο των υποθέσεων που χειρίζεται το Πρωτοδικείο Πύργου ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του έτους 2013, όπου εκδικάστηκαν περίπου 6.200 υποθέσεις συνολικά. Συγκεκριμένα, στο τριμελές εκδόθηκαν 1.800 περίπου αποφάσεις (μαζί με τις αναβολές) ενώ στο μονομελές περίπου 4.400.

Αντίστοιχα, στις πολιτικές υποθέσεις ο απολογισμός του 2013 για το Πρωτοδικείο Πύργου έχει ως εξής: στο μονομελές συνολικά 954 υποθέσεις (630 αγωγές και 324 ασφαλιστικά) ενώ το σύνολο των υποθέσεων που δικάστηκαν στο πολυμελές είναι 175.

Ειρηνοδικείο: Τρεις δικαστές για χίλιες υποθέσεις

«Μείναμε μόλις με τρεις ειρηνοδίκες», τονίζει η προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Πύργου Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις και στο Ειρηνοδικείο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Πρωινή» η προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Πύργου Ιωάννα Σωτηροπούλου, μετά το 2012 έχει έρθει αρκετή ύλη λόγω μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από το Πρωτοδικείο (διαθήκες, σωματεία, κληρονομιές κλπ) με αποτέλεσμα να υπάρχει διεύρυνση του αντικειμένου. «Υπήρξαν και οι συγχωνεύσεις ειρηνοδικείων, όπου τα ειρηνοδικεία Κρεστένων και Ανδρίτσαινας συγχωνεύτηκαν στο Ειρηνοδικείο Πύργου, στο οποίο εντάχθηκε και το αντίστοιχο προσωπικό. Όμως, υπάρχουν μόνο τρεις ειρηνοδίκες και γίνονται πέντε δικαστήρια το μήνα που δικάζουν περίπου 15 δίκες το καθένα. Στα δικά μας πινάκια μπορεί να δείτε μέχρι και εξήντα υποθέσεις σε μια δικάσιμη», τονίζει η κα Σωτηροπούλου.

Σήμερα το Ειρηνοδικείο Πύργου προσδιορίζει τις υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη) για τον Δεκέμβριο του 2016, σχεδόν τρία χρόνια μετά. Οι άλλες υποθέσεις προσδιορίζονται για τον Δεκέμβριο του 2015 και ελάχιστες, κυρίως ασφαλιστικά μέτρα, θα δικαστούν το 2014. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2013 δικάστηκαν στο Ειρηνοδικείο Πύργου 850 υποθέσεις και 810 διαταγές πληρωμής.

Του Χρήστου Βορλόκα

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα