Menu
«Άνθρακες»,  η επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάκολο

«Άνθρακες», η επίσκεψη Σ…

Ήταν απλά μια τυπι...

Ο Δημήτρης Ζέρβας διαπρέπει και στα γήπεδα της Νέας Υόρκης!

Ο Δημήτρης Ζέρβας διαπρέπ…

ο Δημήτρης Ζέρβας ...

Φθίνουσα πορεία…

Φθίνουσα πορεία…

Ο στίβος στην Ηλεί...

 Μαυρίστε, όσους επέτρεψαν ή συναίνεσαν να μας  μαυρίσουν  τη ζωή !

Μαυρίστε, όσους επέτρεψα…

Τι να θυμηθούμε στ...

Ημερίδα στο δημαρχείο Πύργου και μαθητικές δράσεις από 27 σχολεία της Ηλείας

Ημερίδα στο δημαρχείο Πύρ…

Διοργάνωση Α/βαθμι...

4ο Γυμνάσιο Πύργου: Μια ημέρα, γιορτή!

4ο Γυμνάσιο Πύργου: Μια η…

Οι μαθητές του 4ου...

Ζαχάρω: Ιερέας στο αυτόφωρο για καβγά που ξεκίνησε για τα εκλογικά

Ζαχάρω: Ιερέας στο αυτόφω…

Στο αυτόφωρο κατέληξ...

.Πανελλήνια συγκίνηση απο το χαμό του «χρυσού κοριτσιού» της ρυθμικής που "έσβησε" στην Πατρών- Πύργου

.Πανελλήνια συγκίνηση απο…

Το πανελλήνιο έχει σ...

Σε εκλογικά τμήματα στην Πάτρα βρέθηκε ο Απόστολος Κατσιφάρας Συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου του συνδυασμού του

Σε εκλογικά τμήματα στην …

Τα εκλογικά τμήματ...

Γιάννης Λυμπέρης :  Για να μείνει ο πήχυς ψηλά!

Γιάννης Λυμπέρης : Για ν…

 Στο δήµο Ήλιδας β...

Βάρδα: Νεκρή η 31χρονη Ολυμπιονίκης της Ρυθμικής Άννα Πολλάτου σε τροχαίο στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου

Βάρδα: Νεκρή η 31χρονη Ολ…

Η 31χρονη χάλκινη Ολ...

Σημαντική η ψήφος των ετεροδημοτών!

Σημαντική η ψήφος των ετε…

Τα γραφεία υποψηφίων...

 Αλήθεια

Αλήθεια

΄Ηταν κάποτε ένας άν...

 Μας λείπουν 7,5 χιλιάδες ψηφοφόροι !

Μας λείπουν 7,5 χιλιάδες…

Μέσα σε μια τετραετί...

 «Καθάρισαν»  για όλους μας

«Καθάρισαν» για όλους μ…

Χαμόγελα αισιοδοξί...

Όχι και… σελοτέιπ ρε παιδιά!

Όχι και… σελοτέιπ ρε παιδ…

Δεν θέλαμε να διαταρ...

Prev Next
A+ A A-

Να ήταν μόνο η φλόγα – Χάσαμε και το Ολυμπιακό Μουσείο

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Πλασάρεται ως το μοναδικό Ολυμπιακό στην Ελλάδα, το πρώην μουσείο αθλητισμού της Θεσσαλονίκης

Του Γιάννη Σπυρούνη

Δεν είναι μόνο η «αρπαγή» της Ολυμπιακής φλόγας και οι «τύπου» τελετές αφής που γίνονται εκτός Ολυμπίας και προσβάλλουν τον τόπο που γέννησε τα Ολυμπιακά ιδεώδη και προσέφερε στην ανθρωπότητα το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Είναι άλλο ένα περιστατικό που φανερώνει το ότι η ΔΟΕ με την «βουβή» συγκατάθεση της ΕΟΕ, αποδυναμώνουν την Αρχαία Ολυμπία και το θεσμικό της ρόλο, αποδυναμώνοντας την ιστορική έδρα του Ολυμπιακού Κινήματος και θέτοντας στο περιθώριο την μήτρα του ολυμπισμού και του πολιτισμού.

Την ώρα που το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία παραμένει εδώ και μήνες κλειστό, ένα άλλο μουσείο αθλητισμού, μετονομάστηκε και προωθείται ως το πρώτο ολυμπιακό μουσείο της χώρας (από το 2008). Μια κίνηση που προσβάλει την Αρχαία Ολυμπία και διαστρεβλώνει την αλήθεια, ακόμα και με την υπογραφή της ίδιας της ΔΟΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, το μουσείο Αθλητισμού, ιδρύθηκε το 1998, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ειδικής Γραμματείας Αθλητισμού Μακεδονίας- Θράκης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης. Το 2001 μετασχηματίστηκε σε Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με την επωνυμία ''ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ''.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το ιστορικό της ιστοσελίδας του μουσείου, «τον Ιανουάριο του 2008, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε το μουσείο ως το πρώτο Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας, υπό την επωνυμία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ».

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί διαστρέβλωση για το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που ιδρύθηκε το 1961 στην Ολυμπία και από την πρώτη στιγμή έφερε τον τίτλο «Αθλοφιλοτελικό Ολυμπιακό Μουσείο», με εκθέματα προσφορά του φίλαθλο, φιλότεχνου και φιλοτελιστή Γεωργίου Παπαστεφάνου – Προβατάκι. Το 1963 με επιστολή του στον Διάδοχο του Θρόνου Κωνσταντίνο όπου γνωστοποιούσε την επιθυμία του να δωρίσει το Μουσείο με τις συλλογές του στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ( Ε.Ο.Α. ), καθόσον, όπως ανέφερε στην επιστολή του, πίστευε ότι ήταν το μόνο κατάλληλο Νομικό Πρόσωπο για να περιβάλλει το Μουσείο με την απαιτούμενη στοργή για την εξυπηρέτηση του Ολυμπιακού ιδεώδους. Το μουσείο που από το 1964 έχει περιέλθει στην κυριότητα της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό και δεν είναι γνωστό αν τα εκθέματα παραμένουν στον ίδιο χώρο ή έχουν μεταφερθεί. Όταν έκλεισε πριν από περίπου τρία χρόνια είχε ανακοινωθεί πως θα γίνουν εργασίες ανακαίνισης του χώρου  ώστε να λειτουργήσει με καλύτερους όρους και να εμπλουτιστεί η συλλογή του με νεότερα εκθέματα. Το  Μουσείο Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες, μετάλλια, διπλώματα, γραμματόσημα και άλλα εκθέματα για τη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην σελίδα του «Ολυμπιακού Μουσείου» της Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι «από τον Ιανουάριο του 2008 που η Δ.Ο.Ε αναγνώρισε το Μουσείο μας ως Ολυμπιακό η στοχοθεσία διαφοροποιήθηκε εν μέρει και επικεντρώνεται κυρίως στη συλλογή αντικειμένων Ολυμπιακών Αγώνων, όπως στολές, εξοπλισμός, μετάλλια Ολυμπιονικών, ενθυμήματα και εκδόσεις από τις Ολυμπιακές διοργανώσεις. Αρχική επιδίωξη είναι να εμπλουτιστεί η συλλογή των Θερινών κυρίως Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά συγχρόνως ανάλογο είναι το ενδιαφέρον μας και για αντικείμενα των Χειμερινών διοργανώσεων». Υλικό δηλαδή που εδώ και δεκαετίες εκθέτονται στο πρώτο Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας στην Ολυμπία. Ένα μουσείο που λόγω της αδράνειας, πιθανότατα και της βούλησης της ΕΟΕ, πλέον δεν υφίσταται στην Ολυμπία και ο σίγουρα ο τίτλος, δεν γνωρίζουμε αν και τα εκθέματα, υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Άλλο ένα πλήγμα λοιπόν για την Ολυμπία που σιγά – σιγά τα χάνει ένα – ένα τα κομμάτια από την Ολυμπιακή της υπόσταση…

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα